Пролисок


22:07
ПРОГРАМА "ДОСТУПНІ ЛІКИ"

З 01 квітня 2019 року Національна служба здоров'я адмініструє програму  реімбурсації лікарських засобів «Доступні ліки» (далі - Програма). Програма була впроваджена у 2017 році для зменшення фінансового навантаження на пацієнтів та збільшення доступності ліків. Реімбурсація – це механізм відшкодування державою вартості лікарських засобів. Сьогодні Програма працює для пацієнтів, які живуть з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою, цукровим  діабетом ІІ типу. До списку ліків, які можна отримати за програмою, включено 264 лікарських засобів, 85 з яких можна отримати безоплатно, інші ж - з незначною доплатою.

На 12 листопада 2020 року договори про реімбурсацію з НСЗУ вже уклали 1204 аптечних закладів. До програми долучилися 8818 аптек та аптечних пунктів України. Лікарі первинної ланки виписали більше 22 мільйонів електронних рецептів, із них у 2020 році – більше 11 мільйонів електронних рецептів. За більш, ніж 85% із виписаних електронних рецептів уже відпущені лікарські засоби.

З переходом програми реімбурсації в адміністрування НСЗУ відшкодування вартості лікарських засобів відбувається за принципом «гроші йдуть за пацієнтом в аптеку». Це можливе, завдяки реалізації програми за новими принципами:
- єдині прозорі правила укладення договорів – усі аптеки, які відповідають мінімальному набору вимог, мають можливість укласти договір про реімбурсацію з НСЗУ;
- використання електронних інструментів – усі процеси пов'язані з укладенням договору про реімбурсацію та відпуск ліків за електронними рецептами відбуваються в електронній системі охорони здоров'я;
- електронний рецепт – забезпечує мобільність пацієнтів та нівелює географічні обмеження, оскільки отримати ліки можна в будь-якій аптеці чи аптечному пункті, які беруть участь у Програмі, незалежно від місця, де проживає пацієнт або де було виписано рецепт.

Щоб укласти договір про реімбурсацію з НСЗУ аптечний заклад має забезпечити наявність:
- ліцензії на право провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами;
- комп'ютерів та підключення до інтернету;
- аптечної інформаційної системи (АІС), яка дозволяє обмінюватися інформацією з центральною базою даних електронної системи охорони здоров'я;
- кваліфікованих електронних підписів у всіх працівників, які відпускатимуть лікарські засоби за електронними рецептами.

Фахівці НСЗУ готові надати інформаційну підтримку аптечним закладам будь-якої форми власності для ефективного та швидкого входження аптек у Програму. Якщо ваші аптечні заклади планують взяти участь у програмі реімбурсації «Доступні ліки» та потребують інформаційної підтримки, звертайтесь за телефоном +38 093 044 91 64 або на електронну пошту reimb@nszu.gov.ua.

Для підключення до електронної системи охорони здоров'я та роботи з електронними рецептами аптеки потребуватимуть додаткового програмного забезпечення. Аптека може розробити його самостійно або обрати одну з пропозицій на ринку ІТ рішень для аптек. Повний список таких пропозицій розміщено тутІнформація для розробників ІТ рішень: специфікації, технологічні процеси, АРІ.

Перелік лікарських засобів, що включені до Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації станом на 10 лютого 2021 року (затвердженого наказом Міністерства охорони здоров'я України від 15 лютого 2021 року № 251) можна завантажити тут.

https://nszu.gov.ua/ogoloshennya-pro-ukladennya-dogovoriv/dostupni-liky

 





Ссылка на источник
Просмотров: 5663 | Добавил: adminus | Теги: ліки, охорона здоровя | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar