Пролисок


18:45
Надання правової допомоги людям з інвалідністю

Для реалізації прав людини людьми з інвалідністю на рівні з іншими, держава має створювати умови для максимальної їх самостійності. Однак, пропоновані нижче приклади ставлять під сумнів гнучкість уряду при забезпеченні допоміжних засобів. Неотримання потрібного технічного чи іншого засобу реабілітації створює додаткові перешкоди людям з інвалідністю та як наслідок порушує їх права людини в частині отримання належних послуг з медицини та реабілітації.

Так, мешканка Вінницької області пані В. поскаржилась, що їй було відмовлено в видачі триколісного велосипеду, хоча цей засіб реабілітації було внесено до її індивідуальної програми реабілітації людини з інвалідністю, оскільки такий засіб реабілітації відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 05.04.2012 № 321 «Про затвердження Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні засоби реабілітації, переліків таких засобів» передбачено лише для дітей з інвалідністю. Її тривале безрезультатне листування з місцевими посадовцями та Міністерством соціальної політики України змусило пані В. звернутись за допомогою до правозахисників.

Вважаючи проблему забезпечення людей з інвалідністю необхідними засобами реабілітації вкрай актуальною, вкотре звертаємось до Міністерства соціальної політики України щодо необхідності запровадження гнучкого підходу до такого забезпечення, адже людина з інвалідністю для максимального відновлення втрачених функцій організму може потребувати тих засобів реабілітації, які відсутні в даному переліку.

Експерти проекту «Імплементація Національної стратегії у сфері прав людини як шлях до зменшення дискримінації людей з інвалідністю» й надалі працюватимуть в напрямку забезпечення людей з інвалідністю необхідними засобами реабілітації.

Інший громадянин із Запорізької області після тривалого безрезультатного  листування з місцевими посадовцями щодо забезпечення засобами реабілітації пішов за захистом своїх прав до суду, що було виявлено в межах аналізу Єдиного реєстру судових рішень. Так, запорізький окружний адміністративний суд своїм рішенням від 16 травня 2019 року у справі № 280/4703/18 зобов’язав Кам`янсько-Дніпровську районну державну адміністрацію Запорізької області та Виконавчий комітет Кам`янсько-Дніпровської міської ради Запорізької області вирішити питання щодо виділення коштів та здійснення видатків Комунальному некомерційному підприємству «Кам`янсько-Дніпровський центр первинної медико-санітарної допомоги» Кам`янсько-Дніпровської районної ради Запорізької області на закупівлю та забезпечення позивача необхідними технічними засобами реабілітації (калоприймачами «Coloplast 6300»). Нагадуємо, що в межах проекту «Імплементація Національної стратегії у сфері прав людини як шлях до зменшення дискримінації людей з інвалідністю», який реалізується Національною Асамблеєю людей з інвалідністю люди з інвалідністю можуть отримати кваліфіковану правову допомогу, зокрема й супровід стратегічних справ щодо дискримінації за ознакою інвалідності в судах. Перші звернення від людей з інвалідністю, які почали надходити до наших юристів, та аналіз судових справ з Єдиного державного реєстру судових справ показують, що однією з найбільших проблем для людей з інвалідністю залишається неможливість отримання засобів реабілітації, яких вони потребують.Проект впроваджується за підтримки Посольства Великої Британії в Україні.





Ссылка на источник
Просмотров: 379 | Добавил: adminus | Теги: допомога дітям, реабілітація | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar